S. C. A. ”Luceafărul” (”Petru Albu”) la 70 de ani (XVI)

Oct 23, 2020

97-4.jpg

La insistența conducerii S. C. "Petru Albu", Comunitatea cultural - instructivă a comunei Vârșeț a deschis la 15 februarie 1980 concurs pentru instructor muzical, care va instrui corul românilor din Vârșeț, precum și alte formații muzicale de pe teritoriul comunei Vârșeț.


S-a dat anunț și la Comunitatea de interes pentru angajare a comunei Vârșeț. Singurul candidat care s-a anunțat la concurs a fost profesorul de muzică din Begejci (Toracul - Mare) Ion Lelea, cu care, dealtfel, s-a discutat în prealabil și a acceptat să instruiască corul mixt al S. C. "Petru Albu" și să mai instruiască și alte ansambluri muzicale; instruirea se va face în înțelegere cu Comunitatea cultural - instructivă pe lângă care va fi în raport de muncă în calitate de colaborator muzical. La ședința a XVIII - a a Președenției Comunității cultural - instructive din 26 februarie 1980 a fost examinată cererea lui Ion Lelea, pentru a fi numit în postul de instructor muzical. S-a adoptat hotărârea să fie primit în raport de muncă ca stagiar, începând cu data de 1 martie 1980. Canditatul va îndeplini sarcina de instructor muzical, având raza de activitate pe întreg teritoriul comunei Vârșeț.

În scurt timp, corul sub conducerea lui Ion Lelea, ajutat de învățătorul pensionar Gheorghe Nicolaieviciu, a pregătit trei cântece ("Druže Tito", Cântecul cucului de I. Chirescu și Mama de I. Chirescu). Cu aceste cântece a participat la spectacolul cultural organizat la sediul Societății în ziua de 3 aprilie, împreună cu elevii de la secția română a școlii elementare "Olga Petrov" și cu formația de folclor a Societății. Serbarea culturală a avut loc în fața trecerii în revistă comunală a societăților culturale, asistând la serbare și juriul pentru aprecierea programului executat.

Spectacolul cultural comun al societăților culturale și artistice de amatori din Vârșeț a avut loc în ziua de 13 iunie 1980 în sala Teatrului Popular "Sterija". Deschiderea spectacolului o face corul mixt al S. C. "Petru Albu" cu cântecul "Druže Tito", apoi a mai executat încă trei cântece ("Cântecul cucului" de I. Chirescu, "Mama" de I. Chirescu, cu solo executat de Gheorghe Tăranu și "Dragă Mărioară" de M. Bârca). Corul a fost dirijat de Ion Lelea și publicul a fost satisfăcut. Programul era urmărit de peste 300 de spectatori din oraș.

În cadrul spectacolului s-a prezentat și formația de folclor a S. C. "Petru Albu" cu o suită de jocuri populare românești pregătită de coreograful Ștefan Văcariu.

Anul 1980 a fost anul de rătăciri și căutări de soluții în vederea reactivării secțiilor. Afară de acest handicap, nici prevederile statuare nu erau elastice, fiindcă au prevozut alegerea de doi președinți ai societății, mai precis, președintele Adunării și președintele Comitetului excluziv și care trebuiau să fie schimbați tot la doi ani, prevederi în spiritul sistemului delegațional care era în vigoare, dar impus de autoritățile politice. Această schimbare nu a premis președinților să intre în esența problematicii societății și să câștige o experiență în conducerea acesteia.

Iată persoanele care au îndeplinit în deceniile acestea funcțiile de președinți: Aurel Ușurel și Petru Ciorba din 1981 și până în anul 1983. Din 1983 președinte a fost Ion Berlovan, iar la Adunarea electorală din 1985 a fost ales ca președinte al adunării Ion Berlovan și președinte al Consililului executiv Mihai Pascu. După aceea vor fi președinți Mircea Popi și Alexandru Pascu până la finea anului 1989. În cele mai dese cauzuri președinții au fost lăsați singuri să rezolve toate problemele, neavând concursul deplin al celorlalți membrii din conducerea societății, iar unii nici nu au venit la ședințele forurilor de conducere.

97-5.jpg

Să mai amintim că în această perioadă încăperile sediului au fost foarte uzate, podelele, ferestrele și ușile nevopsite, pereții murdari, nezugrăviți, cimentul din coridor deteriorat, cu alte cuvinte a oferit o imagine care nu corespundea activității cultural artistice. Asfel în anul 1984, când se găsea în fruntea societății Ion Berlovan, au început lucrările de renovare a tutu­ror încăperilor. Conducerea a înființat un fond financiar menit reparațiilor prin inițierea unei colecte la care au răspuns peste 100 de membrii activi și ajutători ai societății, reușind să fie strânsă o sumă de circa 110 000 dinari. În fruntea acțiunii se găsea președintele Ion Berlovan, Ion Samoilă și Mihai Pascu care, împreună cu elevii de liceu și Academia pedagogică au vopsit toate ferestrele și ușile și podelele, au făcut curățenie în toate încăperile în urma zugrăvitului și vopsitului. Pereții holului de la intrarea în interiorul clădirii au fost pictați de pictorii Alexandru Pascu și Petru Marina. Prin urmare, toate încăperile și dependințele sediului au primit o înfățișare plăcută și îngrijită.

Problema instructorului permanent va fi rezolvată pozitiv la începutul anului 1995, când va deveni instructor capabil Ionel Corneanu, cu domiciliul la Vârșeț. Din acest moment calitatea interpretativă a orchestrei este în asceniune, iar rezultatele artistice vor fi evidente la toate aparițiile aceteia în public. Echipa de dansuri populare a fost deasemenea activă aproape tot timpul și a participat alături de orchestră și cor la toate spectacolele și concertele publice. Echipa a fost alcătuită din tineri și tinere, elevi ai liceului din loc și ai Academiei pedagogice, coreografi fiind Ion Samoilă și Aurel Fara. Această echipă s-a bucurat de succese apreciate de publicul spectator. În continuare vom nota toate spectacolele la care au luat parte secțiile muzicale ale S.C.A. "Petru Albu".

Din cartea Monografia Societății Culturale ”Petru Albu – Luceafărul” din Vârșeț

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua și Sărbătoarea Liceului ”Borislav Petrov Braca” din Vârșeț

Ziua Liceului „Borislav Petrov-Braca” din Vârşeţ şi patronii spirituali ai acestei instituții de învățământ - Sfinții Chiril și Metodie au fost marcați în mod festiv, prin cântece, dansuri și poezii, pe data de 24 mai a.c., în amfiteatrul Liceului.

Ziua în care Vârșețul a fost amenințat de erupția vulcanică!

Din adâncul muntelui s-au auzit bubuituri, de parcă lava, sub înaltă presiune, amenință să explodeze tot momentul la suprafață. Înspăimântați de erupția vulcanică, cetățenii au trimis o delegație la primărie, unde au încercat să-i liniștească explicându-le că Vârșețul și zona înconjurătoare nu este amenințată de nici un vulcan. Dar degeaba, frica era mare.

Ziua Culturii Naționale ”Dor de Eminescu” la Vârșeț

La ”Casa Butoarcă” din Vârşeț, respectiv la sediul Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia și al Societății de Limba Română din Voivodina, a fost marcată Ziua Culturii Naționale, respectiv ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu.