Comunitățile istorice românești din Bulgaria și Serbia, cartografiate

Nov 20, 2020

harta-timoc.jpg

Proiectul „Localități și locuri ale memoriei din comunitățile istorice românești din Bulgaria și Serbia (Timocul sârbesc)”, organizat de Compartimentul Comunități Istorice din cadrul Institutului Cultural Român, poate fi accesa pe pagina de Facebook.


Proiectul presupune realizarea, în perioada februarie-noiembrie 2020, aunor hărți online ale arealelor în care se află comunități istorice românești din Bulgaria și Serbia (Timocul sârbesc). În acest sens, a fost elaborată câte o hartă pentru fiecare din spațiile: Serbia de sud-est (Timocul sârbesc) și Bulgaria (Timocul bulgăresc, Valea Dunării, Cadrilater, localitățile aromânești), hărți ce marchează și descriu, prin texte explicative însoțite de fotografii, localități și locuri ale memoriei comunităților istorice românești din aceste state din vecinătatea României, informează timpromanesc.ro.

Materialele pot fi accesate pe pagina de Facebook a Compartimentului Comunități Istorice:

Harta Serbiei – aici

Harta Bulgariei - aici

Acest demers este necesar pentru a ști și a păstra istoria acestor locuri unde de sute de ani se găsesc comunități istorice românești, dar care se află într-un proces de asimilare și disoluție, fapt evident atunci când comparăm recensăminte, hărți etnografice și lingvistice de acum o sută de ani cu informațiile pe care le deținem în acest moment.

Autorii hărții online cu localități și locuri de memorie ale populațiilor de origine română din Bulgaria sunt:dr. Emil Țîrcomnicu, cercetător gradul I, specialitate etnografie, Institutul de Etnografie și Folclor „C. Brăiloiu”, secretar general al Societății de Cultură Macedo-Română, președinte al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de la Ministerul Culturii și drd. Cătălin Alexa, cercetător, specialitate etnografie, Institutul de Etnografie și Folclor „C. Brăiloiu”.

Autorii hărții online cu localități și locuri de memorie ale românilor timoceni din Serbia sunt:dr. Ivica Glišić (Ivița Glișici), preşedintele Forumului European pentru Istorie şi Cultură, filiala Serbia, și istoricul și etnologul românSlavoljub Gacović (Slavoliub Gațovici).

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua Culturii Române în Timoc

Printr-o manifestare culturală ocazională, la care au participat elevi din mai multe şcoli din zona Braničevo, la Centrul de Cultură din Petrovac na Mlavi, a fost marcată „Ziua Culturii Române”.

Vlahii din Timoc sunt români autentici!

Absența totală a unui minim de informații în manualele de istorie și atenția redusă pe care o acordă presa scrisă sau audio din România și nu numai comunităților românești din Balcani ridică sigur mari semne de întrebare în rândul românilor: cine sunt românii din valea Timocului?

Valea Almăjului și Valea Timocului

Pe cursul mijlociu al Dunării, românii sunt prezenți de o parte și de alta a fluviului din timpuri îndepărtate. Pe unele segmente ale cursului de apă, putem vorbi de un echilibru etnic și o simetrie etnică, în care Dunărea reprezintă o axă a două imagini sau entități „înoglindă.“ Deși sub aceeași stăpânire, românii din Serbia au avut un destin aparte și o evoluție istorică distinctă.