S. C. A. ”Luceafărul” (”Petru Albu”) la 70 de ani (XIX)

Dec 12, 2020

97-11.jpg

La întrecerile zonale, ținute la Vârșeț s-a plasat pentru întrecerile provinciale la Stara Pazova, unde a reușit să se plaseze la întrecerile republicane la Kula, găsindu se printre cele mai bune teatre neprofesioniste, cu dreptul de a participa la întrecerile federale din Smederevska Palanka. La această competiție Monica Boldovină, în rolul Nataliei Stepanovna, a obținul premiul întâi, drept cea mai bună actriță amatoare din Iugoslavia.


Putem aminti că și la Zilele de Teatru a obținut premiul II pentru rolurile din "Cererea în căsătorie" și pentru rolul din piesa "Acul cumetrei Gurton" a Trupei Teatrului neprofesionist din Satu Nou. Ionel Cugia a primit o mențiune din parte juriului, iar la întrecerile republicane premiul publicului. Monica Sandu a fost premiată pentru polul de debut, iar la întrecerile provinciale a fost premiată drept cea mai bună actriță amatoare din Voivodina. Laviniu Dudici a fost proclamat cel mai bun actor al serii la premiera din Vârșeț a piesei "Cererea în căsătorie". La întrecerile provinciale Cornel Mata a fost premiat, drept cel mai șarmant interpret.

Prin urmare aproape toți actorii Trupei de teatru a "Luceafărului" au obținut premii sau mențiuni valoroase la spectacolele din anul 1998. În finalul expunerii vom analiza activitatea SCA "Luceafărul" și pro­blemele legate de succesul și propășirea ei, începând cu anul 1995 și până în luna martie a anului 1998. Cu trei ani în urmă, conducerea aleasă în componența: Nicolae Moise, Radomir Munćan, Ion Berlovan, Cuzman Turcoane, Miluțu Jivcov, Titus Ciclovan, Mihai Pascu și Lucian Măran și-a asumat o mare responsabilitate în înfruntarea greutăților acumulate în ultimii ani grei.

Conducerea SCA "Luceafărul" a intreprins în perioada de care vorbim o mare acțiune referitor la restaurarea fațadei și a încăperilor din interiorul clădirii. Datorită angajamentului neprecupețit a domnului Miluțu Jivcov și a domnului Lucian Berlovan, președintele Judecătoriei de Contravenții au fost procurate mijloace financiare necesare pentru reparea clădirii. Comuna Vârșeț a asigurat pentru reparații suma de 30.000 dinari. La finele lunii iulie 1996 intreprinzătorul particular Milutin cu echipa sa au început lucrările.

A fost reparat definitiv acoperișul clădirii, unde au fost prinși lăceți noi, țiglă nouă, fiind scuturat și amenajat întreg acoperișul. Tot atunci au fost reparate și cele trei ferestre de la astradă si poarta. Dar greutățile nu au fost depășite, fiindcă nu a putut să fie terminată și fațada clădirii a cărei restaurare a costat mult, iar mijloacele bănești promise nu au fost asigurate. Comitetul nu s-a lăsat bătut, ci a hotărât ca Miluțu Jivcov și Lucian Berlovan să ia contact direct cu firmele și instituțiile de stat pentru asigurarea mijloacelor financiare pentru restaurarea fațadei, acțiune care a dat roade. În această perioadă consemnăm și stabilizarea definitivă a orchestrei, odată cu venirea lui Ionel Corneanu ca instructor și dirijor iscusit al orchestrei. A sosit pe la sfârșitul anului 1994. În anul 1995 dânsul a fost angajat definitiv la firma "Grand Comerc", care prin asigurarea salarului sponzorizează Societatea "Luceafărul", atribuinu-i sarcina de a organiza orchestra, de a o instrui ca să poată deveni una din cele mai bune orchestre din Banat. După munca de trei ani și câteva luni, activitate muzicală a reînviat, iar rezultatele sunt exepționale, ceea ce vom vedea mai bine din expunerea ce urmează.

98-5.jpg

Un succes deosebit de valoros al instructorului Ionel Corneanu este înființarea orchestrei mici, adică a orchestrei de copii, mai bine zis de elevi din clasele a III - a - VIII-a a Scolii Elementare "Olga Petrov-Radišić" din Vârșeț care aparține și Societății "Luceafărul" care lucrează și face repetițiile în încăperile societății. Este orchestră de coarde, formată din 23 de tineri muzicieni, băieți și fete, cu viori, acordeaoane, țambal, un nai și două contrabasuri. Instructorul Ionel Corneanu a început să lucreze cu acești elevi talentați din septembrie 1996 și în mai bine de doi ani și jumătate a reușit să înjghebeze o orchestră de înaltă calitate, cu un repertoriu muzical bogat, având și 4 soliști vocali și 2 soliști instrumentiști. Orchestra a apărut pe scenă la diferite spectacole, iar la ultimul spectacol organizat cu ocazia Adunării electorale a societății "Luceafărul" a entuziasmat și a încântat publicul prezent prin precizia execuției și armonia melodică a suitelor de cântece și jocuri populare românești. Această orchestră alcătuită din copii talentați este perla societății, dar și vitorul ei, deoarece poate apare cu programul său oriunde, chiar și în străinătate. Toate felicitările instructorului Ionel Corneanu pentu rezultatul neașteptat.

Rezultatele aceastea rodnice se datorează numeroșilor sponsori, oamenilor de afaceri, directorilor de firme, atât particulare și publice, ca și numeroșilor membri activi și ajutători ai "Luceafărului" care au susținut societatea prin contribuțiile lor bănești, dar și prin munca neprecupețită.

Din cartea Monografia Societății Culturale ”Petru Albu – Luceafărul” din Vârșeț

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua și Sărbătoarea Liceului ”Borislav Petrov Braca” din Vârșeț

Ziua Liceului „Borislav Petrov-Braca” din Vârşeţ şi patronii spirituali ai acestei instituții de învățământ - Sfinții Chiril și Metodie au fost marcați în mod festiv, prin cântece, dansuri și poezii, pe data de 24 mai a.c., în amfiteatrul Liceului.

Ziua în care Vârșețul a fost amenințat de erupția vulcanică!

Din adâncul muntelui s-au auzit bubuituri, de parcă lava, sub înaltă presiune, amenință să explodeze tot momentul la suprafață. Înspăimântați de erupția vulcanică, cetățenii au trimis o delegație la primărie, unde au încercat să-i liniștească explicându-le că Vârșețul și zona înconjurătoare nu este amenințată de nici un vulcan. Dar degeaba, frica era mare.

Ziua Culturii Naționale ”Dor de Eminescu” la Vârșeț

La ”Casa Butoarcă” din Vârşeț, respectiv la sediul Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia și al Societății de Limba Română din Voivodina, a fost marcată Ziua Culturii Naționale, respectiv ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu.