"Lacătul" pe ușa trezirii conștiinței naționale a românilor timoceni

Dec 22, 2020

lapusnita.jpg

Ctitoria voievodului român Radu cel Mare, Lăpușna, din Timoc, aflată în ruine, a fost închisă de Biserica Ortodoxă Sârbă, pentru ca românii/vlahii să nu mai poată ține slujbe în ea.


În prezența mai multor credincioși, în fața bisericii abandonate Lapușnia, biserica ridicată de Voievodul român (ungro-vlah) Radul cel Mare, în secolul XVI, preoții Bisericii Ortodoxe Române - Antonie Isac și Ștefan Șarampoi au slujit Sfânta Liturghie. Spre deosebire de anii precedenți, în acest an preoții din Biserica Ortodoxă Română și credincioși prezenți au avut parte de o surpriză neplacută. La ușa bisericii abandonate, acoperite cu buruieni și spini, a fost pus un lacăt! În loc de a sluji liturgia în interiorul ruinelor falnicei biserici, pentru prima oară liturghia a fost slujită în afară zidurilor bisericii, scrie rgnpress.ro.

Biserică Lapușnia reprezintă o paradigmă a atitudinii Serbiei față de Românii timocenii, respectiv urmașii oamenilor, pentru căror nevoi religioase, stăpânul țărilor ungro-vlahe Radul cel Mare a ridicat această biserică acum câteva secole.

În teamă că ar putea afecta creșterea conștiinței naționale românești, biserica a fost lasată la ravagiile timpului și degradarea liniștită. De la clădirea magnifică, au rămas doar ruinele care cu decenii au fost vizitate numai de ciobani care păzeau turmele lor în apropierea acestei clădiri.

După ce "Românii și-au amintit" și au început să ridice din cenușă, în mod literar, conștiința lor națională și identitatea, cei care în mod conștient au lăsat această biserica la ravagiile timpului, au pus la ușa bisericii lacăt.

Lacătul care trebuie să oprească pe urmașii lui Radu cel Mare de a revigora memoria acestui ctitor al acestei biserici, dar și la legătura cu Principatul vlah medieval și poporul care în prezent locuiește acolo.

O soartă aproape identică au avut și Vlahi, respectiv Români din Nord-estul Serbiei. Conștiința lor națională, sufocată într-un mod conștient, a început să semene cu biserica abandonată Lapușnia. Numai că atunci când toată lumea a crezut că se va prăbuși și nu va rezista ravagiilor timpului, "de nicăieri" au apărut "niște tineri", cu credința și dorința de restaurare a bisericii de Lapușnia, dar și de a restaura conștiința națională a acestui popor care a fost suprimată de decenii.

Răspunsul celor care de la o biserică magnifică, Lapușnia, au vrut să creeze o ruină, a fost "lacătul" sub forma inventării unei noi națiuni și unei noi limbi, "limbă vlahă", după modelul lui Iosif Visarionovici Stalin din Republica Moldova.

"Lacătul" care se pune pe ușa trezirii conștiinței naționale a românilor timoceni reprezintă obstrucții privind întroducerea limbii materne-române în școli, lucru pe care Serbia și l-a asumat în fața comunității internaționale.

Toată manipularea privind inventarea "standardizării limbii vlahe", care pentru comunitatea științifică din Serbia nu este acceptabilă, este o încercare de a închide ușa spre păstrarea identități etnice a celor 300.000 de români/vlahi și aducerea ei la o ruină acoperită cu buruieni, precum biserica Lapușnia.

Reprezentanți organizațiilor românești au vizitat sediul Bisericii Ortodoxe Sârbe din Boljevac și au discutat cu Părintele Ristibor Stević, care a explicat că după slujba oficiată de Părintele Bojan Aleksandrovici anul trecut în Lapușnia, a primit ordin de la superiorii din Zaiecear să închidă biserica. Așa că a recomandat reprezentanților organizațiilor românești să se adreseze conducerii Episcopiei Bisericii Ortodoxe Sârbe din Zajecar, care, ulterior după o conversație telefonică, au renunțat la primirea reprezentanțiilor organizațiilor românești și le-au spus că trebuie să se adreseze cu o corespondență Episcopului Bisericii Ortodoxe Sârbe, Iustin.

Este evident mesajul acestui act de închidere a bisericii ruinate - a opri păstrarea în continuare a identități românești, să lăsam identitatea Română de a avea aceeași soartă ca și biserica Voivodului Radu , să dispară acoperită cu buruieni și abandonată de toți.

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua Culturii Române în Timoc

Printr-o manifestare culturală ocazională, la care au participat elevi din mai multe şcoli din zona Braničevo, la Centrul de Cultură din Petrovac na Mlavi, a fost marcată „Ziua Culturii Române”.

Vlahii din Timoc sunt români autentici!

Absența totală a unui minim de informații în manualele de istorie și atenția redusă pe care o acordă presa scrisă sau audio din România și nu numai comunităților românești din Balcani ridică sigur mari semne de întrebare în rândul românilor: cine sunt românii din valea Timocului?

Valea Almăjului și Valea Timocului

Pe cursul mijlociu al Dunării, românii sunt prezenți de o parte și de alta a fluviului din timpuri îndepărtate. Pe unele segmente ale cursului de apă, putem vorbi de un echilibru etnic și o simetrie etnică, în care Dunărea reprezintă o axă a două imagini sau entități „înoglindă.“ Deși sub aceeași stăpânire, românii din Serbia au avut un destin aparte și o evoluție istorică distinctă.