Festivalul Dor de primăvară, dor de Eminescu la Coştei şi Vârşeţ

Feb 04, 2022

prim1b.jpg

*Trei evenimente într-o zi la românii din Serbia

  • Festivalul Primăverii Dor de primăvară, dor de Eminescu, Coștei
  • Balul Primăverii 2022 – Hotel ,,Srbija“, Vârșeț
  • Lansarea campaniei de informare cu privire la recensământul Vorbesc Românește, Sunt Român*

Românii Independenți din Serbia (RIS) în colaborare cu Consiliul Național al Minorității Naționale Române din Serbia (CNMNRS) și ȘG Coriolan Doban din Coștei, organizează Festivalul Primăverii Dor de primăvară, dor de Eminescu, care va avea loc pe 20 martie a.c. la Coștei, iar în orele serii, manifestarea centrală Balul Primăverii la Hotel ,,Srbija“ din Vârșeț. În cadrul evenimentului va fi lansată campania de informare privind recensământul populației 2022, Vorbesc Românește, Sunt Român.

Festivalul Dor de primăvară, dor de Eminescu se adresează copiilor și tinerilor din învățământul gimnazial și liceal, cu vârsta cuprinsă între 4 – 18 ani. Festivalul este structurat în 4 secțiuni, și 3 categorii (I-IV, V-VII și liceu) având ca tematică primăvara și poezia eminesciană.

SECȚIUNILE FESTIVALULUI

I. Tradiții /obiceiuri/dramatizări II. Poezie III. Soliști vocali (cântece de primăvară /romanțe pe versuri eminesciene) IV. Grup vocal /cor

Evenimentul cultural românesc este conceput ca un duplex cultural, care se organizează la Coștei și Vârșeț, celebrând potrivit tradițiilor strămoșești sosirea echinocțiului de primăvară (20 martie), printr-un veritabil dialog : muzică, poezie, tradiții, obiceiuri, teatru și folclor.

În cadrul evenimentului vor fi organizate manifestări adiacente, vernisaje și expoziții de artă, pictură, flori și culori. Festivalul Dor de primăvară, dor de Eminescu deschide larg porțile primăverii pentru toți românii la Coștei, iar în orele serii la Vârșeț, vom ura bun venit anotimpului renașterii la Balul Primăverii.

Se va acorda premii, mențiuni, premii speciale pentru fiecare secțiune (categorie) și trofeul Festivalului Dor de primăvară, dor de Eminescu. Triplul eveniment vrea să fie o pată de culoare în această perioadă gri de pandemie, iar Festivalul și Balul Primăverii, precum primii vestitori ai anotimpului verde aduc o nouă primăvară în inima și- n sufletul românesc,respectiv bucuria de a trăi.

Vă așteptăm cu mare drag la Coștei și Vârșeț să sărbătorim împreună venirea primăverii.

Prof. Natalia Stan Inițiatoare și coordonatoare

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua și Sărbătoarea Liceului ”Borislav Petrov Braca” din Vârșeț

Ziua Liceului „Borislav Petrov-Braca” din Vârşeţ şi patronii spirituali ai acestei instituții de învățământ - Sfinții Chiril și Metodie au fost marcați în mod festiv, prin cântece, dansuri și poezii, pe data de 24 mai a.c., în amfiteatrul Liceului.

Ziua în care Vârșețul a fost amenințat de erupția vulcanică!

Din adâncul muntelui s-au auzit bubuituri, de parcă lava, sub înaltă presiune, amenință să explodeze tot momentul la suprafață. Înspăimântați de erupția vulcanică, cetățenii au trimis o delegație la primărie, unde au încercat să-i liniștească explicându-le că Vârșețul și zona înconjurătoare nu este amenințată de nici un vulcan. Dar degeaba, frica era mare.

Ziua Culturii Naționale ”Dor de Eminescu” la Vârșeț

La ”Casa Butoarcă” din Vârşeț, respectiv la sediul Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia și al Societății de Limba Română din Voivodina, a fost marcată Ziua Culturii Naționale, respectiv ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu.