Balcanii dau în clocot din nou

Jan 18, 2016

1120114.jpg

Belgradul privește cu îngrijorare planurile de modernizare ale armatei din Croația și încearcă să găsească soluții prin arsenalul militar expus de producătorii de armament din Rusia.


Sârbii se arată dispuși să cumpere sistemul antiaerian de rachete S-300 produs de ruși, dar vor un preț mai bun. "Sunt prea scumpe pentru noi", spune premierul Serbiei în fața vicepremierului rus Dimitry Rogozin, relatează agenția TASS.

Șeful guvernului de la Belgrad se arată extrem de îngrijorat de noile achiziții ale Croației, ale cărei rachete balistice au o rază de acțiune de 300-350 de kilometri și pot lovi ținte din zona centrală a Serbiei.

Pentru a se apăra, Serbia ar vrea să cumpere antiaeriene moderne din Rusia, dar nu la orice preț. Deși partea rusă le-a făcut sârbilor "cea mai bună ofertă de până acum", Belgradul mai vrea să negocieze.

Rogozin a declarat că guvernul de la Moscova va analiza solicitarea Serbiei și că țara sa își "va sprijini în mod direct aliatul din Balcani".

Serbia este în curs de aderare la Uniunea Europeană, dar Vučić a spus că, deși țara sa își respectă angajamentele luate pentru parcurgerea procesului de integrare europeană, Belgradul nu va opta pentru impunerea sancțiunilor economice Rusiei.

Marius Jianu

 

Articole similare selectate pentru tine