Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Balcanii dau în clocot din nou
Jan 18, 2016
Belgradul privește cu îngrijorare planurile de modernizare ale armatei din Croația și încearcă să găsească soluții prin arsenalul militar expus de producătorii de armament din Rusia.
Sârbii se arată dispuși să cumpere sistemul antiaerian de rachete S-300 produs de ruși, dar vor un preț mai bun. "Sunt prea scumpe pentru noi", spune premierul Serbiei în fața vicepremierului rus Dimitry Rogozin, relatează agenția TASS.
Șeful guvernului de la Belgrad se arată extrem de îngrijorat de noile achiziții ale Croației, ale cărei rachete balistice au o rază de acțiune de 300-350 de kilometri și pot lovi ținte din zona centrală a Serbiei.
Pentru a se apăra, Serbia ar vrea să cumpere antiaeriene moderne din Rusia, dar nu la orice preț. Deși partea rusă le-a făcut sârbilor "cea mai bună ofertă de până acum", Belgradul mai vrea să negocieze.
Rogozin a declarat că guvernul de la Moscova va analiza solicitarea Serbiei și că țara sa își "va sprijini în mod direct aliatul din Balcani".
Serbia este în curs de aderare la Uniunea Europeană, dar Vučić a spus că, deși țara sa își respectă angajamentele luate pentru parcurgerea procesului de integrare europeană, Belgradul nu va opta pentru impunerea sancțiunilor economice Rusiei.
Articole similare selectate pentru tine
Uşor cu Balcanii (2)
În 2006, un grup de 14 terorişti etnici albanezi, care pregăteau un atac de amploare, au fost arestaţi de Poliţia din Muntenegru în urma unei operaţiuni numite “Zborul Vulturului” (Eagle’s Flight). În 2008, conducerea politică a etnicilor albanezi din Kosovo a declarat independenţa faţă de Serbia, un act susţinut imediat de Statele Unite, Turcia, monarhiile Wahhabi din Golful Persic şi majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană.
Uşor cu Balcanii (1)
George Friedman spune că ne aflăm la sfârşitul unei lumi, a unui establishment apărut odată cu încheierea Războilui Rece şi care a durat deja 25 de ani. Lumea de după 1991 s-a bazat pe trei piloni de stabilitate: Statele Unite (singura putere globală reală), Europa (care promitea transformarea în Statele Unite ale Europei) şi China (o ţară cu nivel scăzut de salarizare dar cu o rată de creştere fenomenală).