De unde provine denumirea de Balcani?

May 16, 2016

M10.1BTyphon.jpg

Poporul sârb, împreună cu alte națiuni au marcat istoria acestei zone denumite Balcani, însă de unde provine acest nume pentru regiunea Europei de Sud-Est? Există oare doar o zonă denumită Balcani?


Pentru această denumire a peninsulei există mai multe teorii. Cel mai larg acceptată este aceea care spune că numele provine din cuvântul turc balkan, ceea ce înseamnă "munte împădurit." Turcii au denumit zona la sosirea lor în această parte. De subliniat că în nici o sursă istorică nu se menționează acest nume înainte de venirea lor, menționează nationalgeographic.rs. După o altă teorie regiunea a fost denumită de bulgari în secolul VII, atunci când întreaga zonă a fost sub Primul Imperiu Bulgar. În limba bulgară cuvântul "balkan" înseamnă "munte".

balkan1.jpg

Înainte de invazia turcă și formării Imperiului Otoman, această regiune, conform izvoarelor grecești și romane, a fost numită "Peninsula Hema". Lanțul muntos a fost cunoscut sub numele de "Muntele Hem". În mitologia greacă, regele trac Hem a fost fiul lui Borea - vântului nordic. El a fost arogant și plin de sine și a comparat soția lui Rodopi și pe el însuși ca fiind egali cu Zeus și Hera.

În schimb, zeii au transformat cuplul în munți. O altă legendă greacă spune că munții au fost numiți hem, după bătălia lui Zeus cu un șarpe imens Typhon. În timpul luptei, Typhon a aruncat munții spre Zeus, însă fulgerele lui Zeus au respins munții care au început să sângereze. În limba greacă sângele este pronunțat ca "hem", astfel încât de atunci munții au fost cunoscuți sub numele de "sângeroși", adică "Hem".

balkan3.jpg

În vestul îndepărtat al Turkmenistanului găsim provincia balcanică, care se învecinează cu Uzbekistanul, Kazahstanul, Iranul și cu Marea Caspică. Capitala acestei provincii este Balkanbat Turkmenistan, cunoscut anterior ca Nebit Dag. Balcanii din Turkmenistan reprezintă o sursă importantă de resurse energetice, dat fiind că 94 la sută din producția de gaze naturale în această țară provine de acolo, precum și 12 la sută din producția de petrol. Această denumire provine din cuvântul turcesc pentru munte, deoarece regiunea este dominată de Munții Balcani.

Foto: Bătălia lui Zeus cu șarpele imens Typhon

 

Articole similare selectate pentru tine

Uşor cu Balcanii (2)

În 2006, un grup de 14 terorişti etnici albanezi, care pregăteau un atac de amploare, au fost arestaţi de Poliţia din Muntenegru în urma unei operaţiuni numite “Zborul Vulturului” (Eagle’s Flight). În 2008, conducerea politică a etnicilor albanezi din Kosovo a declarat independenţa faţă de Serbia, un act susţinut imediat de Statele Unite, Turcia, monarhiile Wahhabi din Golful Persic şi majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană.

Uşor cu Balcanii (1)

George Friedman spune că ne aflăm la sfârşitul unei lumi, a unui establishment apărut odată cu încheierea Războilui Rece şi care a durat deja 25 de ani. Lumea de după 1991 s-a bazat pe trei piloni de stabilitate: Statele Unite (singura putere globală reală), Europa (care promitea transformarea în Statele Unite ale Europei) şi China (o ţară cu nivel scăzut de salarizare dar cu o rată de creştere fenomenală).

Balcanii dau în clocot din nou

Belgradul privește cu îngrijorare planurile de modernizare ale armatei din Croația și încearcă să găsească soluții prin arsenalul militar expus de producătorii de armament din Rusia.