Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Păstrători fideli ai tradiţiei româneşti
Feb 20, 2016
Asociaţia ,,Centrul artei populare" este o organizaţie nonguvernamentală şi nonprofit, înfiinţată în toamna anului 2015 la Nicolinţ, din iniţiativa Alexandrei Ranković, o tânără entuziastă, iubitoare de cântec şi dans popular românesc.
- Asociaţia culturală ,,Centrul artei populare" este fondată să activeze în domeniul culturii şi are următoarele obiective: promovarea şi dezvoltarea vieţii culturale a comunităţii române, conservarea şi păstrarea tradiţiilor culturale, a folclorului românesc, cât şi a altor popoare de pe aceste meleaguri. Până în prezent, în cadrul asociaţiei s-a format o secţie pentru muzica tradiţională românească de care mă ocup personal. Această secţie reuneşte 35 de copii cu vârste cuprinse între 4 şi 15 ani. Plănuim să înfiinţăm, pe parcurs, o secţie de dansuri populare, dar şi să implementăm proiecte care au ca scop iniţierea copiilor şi tinerilor în tot ceea ce are legătură directă cu folclorul, să organizăm seminare destinate adulţilor.
Ceea ce m-a determinat să reanimez viaţa culturală în satul natal este faptul că mulţi ani nu a existat niciun fel de activitate. După această perioadă, în care tinerii nu au fost iniţiaţi în aproape nimic din ceea ce înseamnă cuvântul cultură, am rămas foarte plăcut surprinsă de numărul celor care s-au înscris în rândurile noastre. Într-adevăr, nicolincenii au fost dintotdeauna înclinaţi spre artă în general, ei fiind înzestraţi cu talent nativ. Mulţi dintre membri ,,Centrului artei populare” sunt nepoţii sau copiii celor care cândva s-au prezentat cu regularitate la manifestările culturale organizate în ţară şi peste hotare, astfel că nu am întâmpinat greutăţi când vine vorba de talent. Pe lângă copii, încântaţi cred că sunt şi părinţii lor. Doresc pe această cale să le mulţumesc pentru încrederea acordată.
Cele mai mari probleme cu care ne confruntăm este lipsa mijloacelor financiare, de care avem nevoie pentru a ne putea desfăşura activităţile într-un spaţiu adecvat. La momentul de faţă, căminului cultural este în stare dezastruoasă şi nu poate îndeplini condiţiile unui spaţiu sănătos în care copiii sau chiar adulţii se pot manifesta pe plan cultural.
Este nevoie de mult efort şi mare suport financiar, pentru ca acest edificiu să fie readus în stare demnă de un sat cu o bogată istorie culturală.Accentuez că această clădire a fost construită voluntar de către nicolinceni şi nu de stat, provincie sau autorităţile locale. Într-adevăr, a fost o perioadă lungă în care nu a existat o activitate continuă sau a fost doar episodică, iar clădirea a devenit cu timpul, o casă părăsită. Până la momentul de faţă, s-a amenajat doar o parte a acoperişului şi având în vedere situaţia financiară în ţară, şansele ca reabilitare clădirii să continue sunt minime. Deocamdată, repetiţiile se desfăşoară la Comunitatea Locală, în zilele de weekend.
Prima apariţie în public a membrilor Asociaţiei ,,Centrul artei populare" a avut loc anul trecut, în preajma sărbătorilor de iarnă. Evenimentul a fost dedicat obiceiurilor de Crăciun, în cadrul filmărilor RTV, programul în limba română. Împreună cu membri acestei asociaţii am participat la cea de-a XVIII-a ediţie a manifestării ,,Praznicul obiceiurilor de iarnă", organizată la Torac. În colaborare cu Şcoala Generală ,,2 Octombrie" din Nicolinţ, în sala căminului cultural am pregătit un spectacol de colinde şi melodii populare româneşti. La momentul de faţă, facem pregătiri temeinice pentru participarea la marcarea sărbătorii satului, precum şi la Festivalul de Muzică şi Folclor al Copiilor.
În speranţa că toate problemele se vor soluţiona pozitiv, într-un timp cât se poate de rapid, dorinţa consătenilor mei este ca într-o bună zi să fie gazda evenimentelor culturale româneşti de pe aceste meleaguri. Nicolincenii sunt cunoscuţi ca fiind oameni sinceri, ospitalieri şi buni organizatori. Pasiune avem, bunăvoinţă există, forţă de muncă şi spaţiu avem. Mai este nevoie doar de puţin ajutor şi noroc” - a spus Alexandra Ranković la finalul convorbirii.
Articole similare selectate pentru tine
Școala din Nicolinţ
Nicolințul datează din anul 1404 şi aparţine Comunei Alibunar. Conform datelor statistice, aici au trăit cândva 4000 de suflete. Numărul acestora s−a micşoarat din an în an, astfel că în prezent, conform ultimului recensământ, să trăiască doar 1350 de locuitori, 900 cu domiciliu permanent.
Sclipiri ale vremurilor trecute la Nicolinț
Este vorba despre vizita canonică a Preasfinției Sale Dr. Iosif Tr. Badescu la Nicolinț, în prima decadă a lunii octombrie a anului 1928, despre modul cum a fost așteptat cu suita Sa de nicolinceni, în frunte cu preoții Teodor Petrică, președintele Partitului Român, de Teodor Ciobanu, de Corneliu Lăpădat și diaconul prespiter Traian Petrică...