Jocul în cărți și balonul de vin

Feb 26, 2016

foto-1a.jpg

În lungile nopţi de iarnă, duminica şi în zilele de sărbătoare la Nicolinț de obicei se jucau cărţi. Jocurile preferate erau filcul, duracu s-au şăpcica. Jocul în cărţi era de neînchipuit fără „balonul” de vin…


Cărţile le jucau de regulă bărbaţi dar şi azi se mai amintesc unele bătrâne care le făceau bărbaţilor faţă la jocul în cărţi iar de multe ori aceea care pierdeau în faţa lor mult timp erau de poveste în sat. Duminica şi în zilele de sărbătoare când timpul era frumos, cărţile se „băteau” la stradă.

Foto sus: Doru Mateaş şi Traina Bosioc (copiii), Traian Bosioc, Iosim Anca, Pau Picioane (Cărăbaşu), Ghiţă Cinci, Traian Topală şi Tibi Matei

foto-2a.jpg

Pătru Ambruş, Cornel Chercioban, Traian Agadişan şi Damian Pincu.

 

Articole similare selectate pentru tine

Trecerea subită de la copilărie la statusul de tânără nevastă (I)

Chipul femei și rolul care îi revine în societate, raportat la timpurile trecute, ne oferă o suită de posibilități de interpretare și analiză.

Școala din Nicolinţ

Nicolințul datează din anul 1404 şi aparţine Comunei Alibunar. Conform datelor statistice, aici au trăit cândva 4000 de suflete. Numărul acestora s−a micşoarat din an în an, astfel că în prezent, conform ultimului recensământ, să trăiască doar 1350 de locuitori, 900 cu domiciliu permanent.

Sclipiri ale vremurilor trecute la Nicolinț

Este vorba despre vizita canonică a Preasfinției Sale Dr. Iosif Tr. Badescu la Nicolinț, în prima decadă a lunii octombrie a anului 1928, despre modul cum a fost așteptat cu suita Sa de nicolinceni, în frunte cu preoții Teodor Petrică, președintele Partitului Român, de Teodor Ciobanu, de Corneliu Lăpădat și diaconul prespiter Traian Petrică...