Marcarea a 20 de ani de existenţă a Uniunii Teatrelor de Amatori ale Românilor din Voivodina

Mar 10, 2016

utarv.jpg

Miercuri, 24 februarie a.c. la sediul Comunităţii Locale din Alibunar, preşedintele Dimitrie Miclea a convocat şedinţa adunării anuale a Uniunii Teatrelor de Amatori ale Românilor din Voivodina (UTARV) cu următoarea ordine de zi: Prezentarea Raportului de activitate pe anul 2015; Informarea membrilor Adunării UTARV despre întâlnirea cu reprezentanţii Consiliului Executiv al Consiliului Naţional Român; Marcarea jubileului de 20 de ani de existenţă a Uniunii Teatrale; Informarea despre participarea trupelor de teatru la cea de-a 44-a ediţie a ,,Zilelor de Teatru”; Diverse.


În cadrul primului punct (Raportul de activitate pe anul 2015), s-a discutat despre importanţa menţinerii continuităţii impozantei manifestări teatrale a românilor de pe aceste meleaguri. Viorel Bălăgean a menţionat că activitatea amatoricească trebuie sprijinită şi pe viitor, dar că tinerii din satele cu români trebuie să dea dovadă de interes pentru teatru. Bălăgean a accentuat că trupa de teatru din Coştei va continua să promoveze teatrul românilor din acest spaţiu.

Adam Onciu a spus, între altele: ,,Nu trebuie să ne permitem ca activitatea teatrală a românilor să se stingă. De aceea este nevoie să ne consolidăm rândurile. Numai aşa ne vom păstra identitatea naţională". Potrivit lui Onciu, activitatea trupelor de teatru îşi va menţine continuitatea numai dacă se vor implica toţi iubitorii de teatru din toate satele româneşti de la noi. Adam Onciu a susţinut ideea marcării a 20 de ani de existenţă a Uniunii Teatrelor de Amatori, menţionând actorii amatori şi entuziaştii de teatru care au contribuit la promovarea valorilor culturale ale etniei româneşti din acest spaţiu.

Dimitrie Miclea i-a informat pe cei prezenţi despre întâlnirea de lucru a unei delegaţii a Uniunii Teatrelor de Amatori cu reprezentanţii Consiliului Executiv al Consiliului Naţional al Minorităţii Române. Secretarul Uniunii, Remus Berlovan, a prezentat concluziile adoptate: convocarea şedinţei comune a Uniunii Teatrelor de Amatori cu reprezentanţii Executivului; modificarea unor articole din Regulamentului UTARV; asigurarea unui spaţiu menit activităţilor Uniunii. Marinel Bugar, reprezentantul Consiliului Naţional al Minorităţii Române, a explicat că forul reprezentativ al etniei române susţine păstrarea continuităţii a activităţii teatrale româneşti, iar soluţiile oferite asigură promovarea valorilor culturale a românilor de pe aceste meleaguri. De aceeaşi părere a fost şi Ion Magda, care a accentuat faptul că menţinerea continuităţii teatrului este un imperativ pentru toţi etnicii români. După cum a spus Magda, numărul trupelor de teatru trebuie să fie mult mai mare, însă este nevoie de implicarea tinerilor. Dumnealui este de părere ca sediul Uniunii Teatrelor de Amatori să fie şi în viitor la Alibunar, unde, în urmă cu 44 de ani, a fost înfiinţată de un grup de oameni de cultură. După cum a concluzionat Adam Onciu, trebuie păstrată continuitatea organizaţiei teatrală a actorilor amatori, deoarece ,,noi toţi am contribuit la menţinerea căldurii sufleteşti printre românii de pe aceste meleaguri. Este foarte important ca această uniune a românilor să dispună de un sediu al ei. Nu sunt de părere că sediul trebuie să fie transferat din Alibunar în altă parte".

În această ordine de idei, s-a căzut de acord ca sediul Uniunii să rămână la Alibunar. În perioada care urmează, oamenii responsabili se vor adresa autorităţilor comunale pentru obţinerea sprijinului necesar. Referitor la introducerea schimbărilor în Regulament, Ionel Omoran a atenţionat că unele articole necesită modificări, pentru a se asigura participarea şi aprecierea egală a trupelor de teatru, chiar dacă acestea nu au participat cu regularitate la ,,Zilele de Teatru”. Dimitrie Miclea a menţionat că acest punct va fi dezbătut la şedinţei Consiliului de Administraţie.

În cadrul discuţiilor despre marcarea a 20 de existenţă a Uniunii Teatrelor de Amatori, accentul s-a pus pe acordarea menţiunilor celor mai merituoşi activişti culturali. Cei care au luat parte la discuţii au optat pentru acordarea plachetelor doar acelor actori amatori şi activişti culturali care şi-au dat contribuţia deplină la promovarea ,,Zilelor de Teatru”. A fost acceptată propunerea lui Ionel Omoran ca o plachetă să fie acordată post-mortem actorului Mircea Omoran. S-a stabilit ca la o proximă şedinţă a Consiliului de Administraţie a UTARV să fie constituit un comitet de organizare şi să fie întocmită lista premiaţilor.

La şedinţă a fost vorba şi despre necesitatea înfiinţării Arhivei Uniunii Teatrelor de Amatori, a cărei menire va fi să păstreze patrimoniul asociaţiilor româneşti de teatru de pe aceste meleaguri. În final, s-a spus că ediţia din acest an a ,,Zilelor de Teatru” se va desfăşura între 6 şi 15 mai. În aceeaşi perioadă va fi vernisată o expoziţie de fotografii ce redau activitatea trupelor de teatru de la înfiinţare şi până astăzi.

Asociaţiile culturale care vor participa la ediţia din acest an a ,,Zilelor de Teatru” au obligaţia ca până la data de 30 martie să-şi confirme participarea şi să anunţe titlul spectacolului pe care îl vor prezenta în concurenţă.

Ion Mărgan

 

Articole similare selectate pentru tine

Spicuiri de la Înființarea Partidului Român din Iugoslavia interbelică

Marea adunare de constituire sau Congresul pentru înfiinţarea Partidului Român din Banatul sârbesc (Iugoslavia) a fost organizată pe data de 10 februarie 1923 la Alibunar. La această adunare au fost prezenţi 500 de delegaţi din peste 30 de localităţi cu populaţie românească.

Școala din Nicolinţ

Nicolințul datează din anul 1404 şi aparţine Comunei Alibunar. Conform datelor statistice, aici au trăit cândva 4000 de suflete. Numărul acestora s−a micşoarat din an în an, astfel că în prezent, conform ultimului recensământ, să trăiască doar 1350 de locuitori, 900 cu domiciliu permanent.

Prezentare de modă la Alibunar

Recent la Alibunar a avut loc o prezentare de modă, organizată de Asociația de femei Etno Art Bracos.