Acum 87 de ani la Nicolinț

Mar 30, 2016

899-8.jpg

În anul 1929, la Școala primară din Nicolinț au fost angajați doi învățători: Dimitrie-Mita Stefanovici, care era și director și soția sa Danița. Pentru școlari, mai ales pentru începători, era nespus de greu fiindcă nu cunoșteau limba sârbă, limba maternă a dascălilor, iar aceștia nu cunoșteau limba română, limba maternă a elevilor.


Tot norocul că preotul Teodor Ciobanu a predat religia în limba română, spre bucuria școlarilor, care, cu ajutorul părinților, au reușit să păstreze limba înaintașilor.

Mulți dintre foștii elevi, născuți între anii 1921-1924, nu mai sunt în viață, dar pe unii îi recunoaștem după fizionomie și poreclă, ca bunăoară pe Gheorghe lu Cinculeasă, Tibi lu Frințeșți, Nică lu Robu, Măria lu Oprești, Sara lu Ambrușoni, Măria lu Treicu, Nielica și Dorica lu Mâțulești, Măria lu Jurcoane, Luța și Mița lu Valea, Mărioara și Victoria lu Buică, Măria lu Murgulești, Aurelia lu Sisu, Boaba lu Miclescu, Proca lu Costoni, Viorel lu Frințeșți, Cornel Boca, Trăian lu Covaciu, Lena lu Păunchești, Nicu lu Bosioc, Trăian lu Tuicu, Chentă lu Garici, Trăian lu Tuiculești... Mulți erau absenți (ce păcat) și doar unii erau îmbrăcați în frumosul port național, dar nelipsită era căciula, sau clăbățul.

Și această fotografie, ca și multe altele pe care le așteptăm să fie publicate, este un document al vremurilor trecute și o reamintire despre oameni.

Gh. Bosioc

Satul 899, nr. 14

 

Articole similare selectate pentru tine

Trecerea subită de la copilărie la statusul de tânără nevastă (I)

Chipul femei și rolul care îi revine în societate, raportat la timpurile trecute, ne oferă o suită de posibilități de interpretare și analiză.

Școala din Nicolinţ

Nicolințul datează din anul 1404 şi aparţine Comunei Alibunar. Conform datelor statistice, aici au trăit cândva 4000 de suflete. Numărul acestora s−a micşoarat din an în an, astfel că în prezent, conform ultimului recensământ, să trăiască doar 1350 de locuitori, 900 cu domiciliu permanent.

Sclipiri ale vremurilor trecute la Nicolinț

Este vorba despre vizita canonică a Preasfinției Sale Dr. Iosif Tr. Badescu la Nicolinț, în prima decadă a lunii octombrie a anului 1928, despre modul cum a fost așteptat cu suita Sa de nicolinceni, în frunte cu preoții Teodor Petrică, președintele Partitului Român, de Teodor Ciobanu, de Corneliu Lăpădat și diaconul prespiter Traian Petrică...