Ce se întâmplă cu creștinismul în Europa Occidentală?

Apr 23, 2016

eseuri.jpg

În SUA, conform unui studiu al organizatiei Pew Research Center, doar 70% din populație se declară creștină. Situația e mai gravă în Marea Britanie unde, conform statisticilor publicate de Biserica Anglicană și sondaje de opinie sofisticate, 10.000 de persoane abandonează creștinismul în fiecare zi. În ritmul acesta se presupune ca în 2067 în Marea Britanie nu vor mai fi creștini. Ce se întâmplă cu creștinismul în Europa Occidentală în general?


Anul 2015 va rămâne în istoria Europei ca anul marilor migrații în Europa din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Aproape un milion de migranți au traversat Europa de la sud la nord vreme de mai multe luni căutând să ajungă în canaanul Europei Occidentale și Scandinavia. Migrația încă continuă.

Migrația aceasta masivă nu este și nici nu va rămânea fără consecințe. Declinul creștinismului occidental e o realitate, iar peste asta se suprapune înmulțirea populației musulmane în țările occidentale. Datele statistice vorbesc de la sine și nu au nevoie de multe explicații.

În iulie 2015 Conferinta Episcopilor Catolici din Germania a emis date statistice conform cărora 217.716 de persoane au părăsit Biserica Catolică în 2014. În ultimii 5 ani peste 820.000 de germani au părăsit Biserica Catolică. În comparație cu numărul celor care au părăsit Biserica Catolică în 1990, numărul celor din 2014 e mai mare cu 52%. Unul din motivele pentru care catolicii părăsesc Biserica Catolică sunt taxele pentru apartenența religioasă de 8% și 9% pe care statul german le impune fiecărui catolic, protestant ori evreu care locuiește în Germania.

Conform legilor germane, fiecare copil botezat la naștere e considerat membru într-o credință creștină și, ca adult, plătește taxe pentru sprijinirea bisericii până când renunță oficial să fie membru într-o denominație religioasă oarecare. Taxele religioase sunt distribuite de către stat bisericilor pentru a-și plăti preoții ori pastorii și pentru alte proiecte cu caracter religios. Germania are aproape 24 de milioane de catolici care constituie aproape 30% din populația țării.

Exodul religios însă afectează și Biserica Protestantă. Conform datelor statistice, în 2014 aproximativ 200.000 de protestanți au părăsit Biserica Protestantă, cel mai mare număr în aproape 20 de ani. În 2013, 138.100 au făcut-o. Deasemenea, în ultimii 10 ani Biserica Catolică a închis 515 biserici.

În ianuarie 2015 Wall Street Journal a publicat un articol aprofundat conform căruia sute de biserici se închid în Europa Occidentală ca rezultat al declinului creștinismului.

12417785_10153552262977358_2925072382314213915_n.jpg

În decembrie 2013, un raport al Biserici Catolice din Olanda atenționa că până în 2025 se așteaptă închiderea a 1.000 de biserici catolice din cauza numărului în scădere al catolicilor în Olanda. În 2012 în Olanda mai rămăseseră doar 1.593 de biserici catolice, cu 10% mai puține ca în 2004. Asta înseamnă că, în conformitate cu raportul Bisericii Catolice din Olanda, două treimi din bisericile în existență în 2013 vor fi închise până în 2025, în doar 10 ani de acum.

Raportul deasemenea indică că procentul catolicilor în populația Olandei a scăzut de la 28.4% în 2004 la 24.1% în 2013. Pe de altă parte, un raport al guvernului Olandei pune numărul catolicilor olandezi la doar 16% din întreaga populație a Olandei în 2013. Numărul credincioșilor care merg la biserică cu regularitate a scăzut drastic, la fel ca și numărul copiilor botezați. Iar numărul preoților catolici a scăzut de la 999 în 2004 la 743 în 2012.

Numărul bisericilor protestante în Olanda e și el în scădere. Conform articolului din Wall Street Journal, 700 de biserici protestante urmează să fie închise în Olanda până în 2020. Bisericile care se închid sunt vândute și convertite în clădiri cu alte scopuri. Devin galerii de artă, cafenele, cluburi.

În Marea Britanie, Biserica Anglicană închide în jur de 20 de biserici anual. În Norvegia doar 2% din populație merge la biserică cu regularitate. În 2012 Parlamentul Norvegiei a desființat Biserica Luterană ca biserică de stat și i-a schimbat numele din Biserica Luterană a Norvegiei în Biserica Populară a Norvegiei. În prima decadă a noului mileniu Biserica Catolică din Franța a construit 20 de biserici și a închis 60. În contrast, în Statele Unite au fost construite 5000 de biserici între 2000 și 2010, cu toate că, in aceași periodă de timp numărul persoanelor care merg la biserică în mod regulat a scăzut cu 3%.

Numărul europenilor care nu se identifică cu nicio religie e și el în creștere. Conform unui studiu publicat la începutul anului 2015 tot de Pew Research Center, 28% dintre francezi nu se identifică cu nicio religie, 24.7% în Germania, 12.4% în Italia și 21.3% în Marea Britanie. Procentul cel mai ridicat e în Olanda unde 42.1% din întreaga populație nu se identifică cu nicio credință religioasă. Se poate deci spune că Olanda, țara adoptivă a lui Baruch Spinoza, unul din fondatorii ateismului modern, este cea mai secularizată țară a Europei.

În 2012 în Franța trăiau 6 milioane de musulmani, cea mai mare populație de musulmani din întreaga Europă. În Germania trăiau 4 milioane. În doar 20 de ani, proporția musulmanilor în Europa a crescut de la 4.1% din întreaga populație a Europei în 1990, la 6% în 2010. În teremni reali asta a însemnat o creștere de la aproape 30 de milioane de musulmani în 1990 la peste 44 de milioane în 2010. Se estimează că numărul musulmanilor în Europa va ajunge la 58 de milioane în 2030. În Franța deja 10% din populația țării e musulmană.

Raportat la numărul musulmanilor din Franța, însă, declinul creștinismului în Franța e extrem de îngrijorător deoarece, conform unui sondaj de opinie făcut în 2012 de Institutul Francez de Opinii Politice, numărul musulmanilor în Franța e mai mare decât numărul catolicilor practicanți. Cu toate că 64% din populația Franței se consideră catolică, doar 4.5% dintre francezi se consideră catolici practicanți. Comentatorii sondajului afirmau că în viitorul apropiat religia dominantă în Franța nu va fi catolicismul ci islamul. În doar prima decadă a noului mileniu numărul moscheelor din Franța s-a dublat, ajungând la peste 2.000. Cerințele pentru moschei noi sunt mari, liderii musulmani din Franța zicând că au nevoie de 4.000 de moschei pentru acomodarea nevoilor religioase ale musulmanilor Franței.

biserica-zgomot-daramare-clopotnita-instanta-341529.jpg

Germania se confruntă cu probleme similare: vidul lăsat în spațiul public de declinul creștinismului este umplut de musulmani. Încă în 2008 un articol din Spiegel International lamenta frustrările și nemulțumirile crescinde ale germanilor privind construcția de noi moschei.

În 2008 frustrările se datorau uriașei moschei care urma să fie construită în Cologne, un oraș în care bisericile încă se închid. Campusul gigantei moschei urma saă aibe nu mai puțin de 22.000 de metri pătrați, fiind însă redus în urma protestelor germanilor. În același an, nu mai puțin de 184 de noi moschei erau în construcție în Germania, pe lângă cele 163 deja existente, plus în jur de 2.600 de locașuri de rugăciune musulmane aflate în clădiri private.

Migranții creștini majoritari?

Francois Foret și Julia Mourao Permoser au publicat un studiu interesant în Journal of European Public Policy.

Conform studiului lor, în 2014 în Uniunea Europeană erau 47 de milioane de migranți, dintre care 26 de milioane, ori 56%, erau creștini. Musulmanii constituiau doar 27%. Mulți dintre cei 26 de milioane de creștini migranți sunt de origine europeană. Mai mulți copii se nasc în familiile migranților creștini decât în cele musulmane. Conform aceluiași studiu, în 2014 familiile migranților creștini aveau 13 milioane de copii, în comparație cu 12 milioane de copii în familiile migranților musulmani.

Veștile, însă, nu sunt în intregime rele. Un număr crescând de musulmani se convertesc la creștinism în Europa Occidentală. Statistici încurăjătoare parvin din Germania. Un exemplu e Biserica Evanghelică Sfânta Treime din Berlin care e în întregime formată din musulmani convertiți la creștinism. Acum doi ani avea 150 de enoriași, iar azi, conform unui articol publicat pe YahooNews, are peste 600 de membri, iar 80 așteptă să fie botezați.

Cursurile de convertire țin trei luni, după care musulmanii renunță la credința lor tradițională. Majoritatea celor care se convertesc sunt iranieni, dar și afgani. Există însă și alte comunități de musulmani convertiți la creștinism. Bisericile luterane din Hanovra și Rhineland au raportat și ele un număr crescând de musulmani convertiți. Cu toate acestea, numărul musulmanilor convertiți este mic în comparație cu cei 4 milioane de musulmani care trăiesc curent în Germania.

Europa nu se află într-o situație de invidiat. Secularismul a neutralizat creștinismul într-o mare parte a Europei Occidentale. E indoielnic, însă, că va putea seculariza ori neutraliza islamul. Creștinsmul este identitatea Europei și a fost de aproape 2000 de ani. Secularismul nu poate da Europei o identitate distinctă. În conflictul cu islamul cu siguranță că va pierde.

p1-bs387_euroch_p_20150102173736.jpg

În Marea Migrație a musulmanilor spre Uniunea Europeană, aceasta ar trebui să vadă și o oportunitate pentru fortificarea identității creștine a continentului, singura garanție de supraviețuire a culturii și civilizației europene în conflictul cu islamul. Oportunitatea o constituie creștinii Orientului Mijlociu care cu adevărat sunt refugiați în sensul dreptului internațional și au dreptul, în conformitate cu dreptul umanitar internațional, la un sanctuar.

Observația noastră se potrivește în mod special sirienilor creștini care sunt refugiați în adevăratul sens al cuvântului. Ei sunt ținta unui genocid sistematic și al unei persecuții care nu trebuie dovedită prin ritual judecătoresc. Din nefericire, Europei îi lipsește această viziune. Potrivit știrilor, Suedia acordă azil politic mai degrabă homosexualilor decât musulmanilor convertiți la creștinism, care de bună credință se tem că ar putea fi persecutați la reîntoarcerea în țările de origine. Aceași lipsă de viziune se simte și dincolo de Ocean, în Statele Unite, unde în 2014 și 2015 s-au stabilit 906 de refugiati sirieni, doar 3% dintre ei, adică 28 de persoane, fiind creștini. În contrast, australienii par a avea mai mult discernământ.

Recent, liderul senatului australian a cerut adoptarea unei politici pentru refugiați care să acorde prioritare creștinilor din Siria care, cum spunea el, "sunt cel mai persecutat grup din lume," o afirmație adevărată.

Sursa: rgnpress.ro

 

Articole similare selectate pentru tine

Sub semnul crucii 3/3

Crucea este, aşadar, departe de a reprezenta o exclusivitate a creştinismului. După cum scrie filosoful Rene Guenon în "Simbolismul Crucii", creştinismul însuşi, cel puţin în aspectul lui exterior cel mai cunoscut, pare că ar cam fi pierdut din vedere caracterul simbolic al crucii, limitându-se la a-l valoriza doar ca semn tangibil al unui eveniment istoric.

Rolul bisericii în dezvoltarea socială a comunităților

Dumnezeu, Atotțiitorul, Făcătorul cerului și al pământului, văzutelor tuturor și nevăzutelor, a creat toate din prisosința bunătății Sale, potrivit cu folosul celor pentru care o avea să o facă. El a cunoscut ce e omului de folos și cunoscând aceasta a purces cu multă grijă și măsură, făcând ceea ce îi dădea omului putința să locuiască, să trăiască și să viețuiască, deci privind la nevoile lui și la o bucurie pe măsura lui.

Legiunile romane şi creştinismul în Dacia

România este o ţară în care majoritatea populaţiei este adepta religiei creştine. De altfel, se ştie că în special religia ortodoxă a marcat timp de veacuri viaţa spirituală a poporului român. Originea creştinismului pe teritoriul de astăzi al României este însă o problemă controversată.