Rusaliile - în spiritul tradiţiei

Jun 25, 2016

1.jpg

Petrovicenii, conform tradiţiei strămoşeşti, au pregătit și în acest an un program variat, celebrând astfel Nedeia satului şi hramului bisericesc Pogorârea Sfântului Duh.


Manifestările au început vineri, 17 iunie, când s-a desfășurat un turneu de minifotbal pentru cadeţi. Sâmbătă, 18 iunie, pe platoul din centrul localităţii a fost organizată o nouă ediţie a concursului de preparare a fasolei la ceaun ,,Pasulijada”. După cum a declarat preşedintele comitetului de organizare, Zoran Srdić, la concurs au participat 36 de echipe, această ediție reunind un număr impresionant de participanți. Juriul în componenţa: Vesna Purić, preşedinte, Vlasto Marić şi Gheorghe Roşu, membri, au decernat premiul I echipei ,,Lika" din Petrovasâla.

În aceeaşi zi, doamnele de la asociaţia ,,Mâini harnice bănăţene" au organizat tradiţionala manifestare la care au fost expuse diverse feluri de ștrudel. Ele au pregătit și masa pentru ,,goşci", consemnează Ion Mărgan pentru săptămânalul Libertatea.

A urmat un spectacol folcloric susținut de petroviceni, iar în calitate de oaspeți au participat societățile culturale din localitățile din împrejurime.

În orele serii, organizaţia tinerilor din loc au organizat o petrecere și un chef cu vedete muzicale. În ziua sfântă a Rusaliilor, enoriașii au fost prezenţi la slujba oficiată de preotul paroh Ionel Savu. Începând de la ora 17, pe terenul din centrul satului s-a desfăşurat turneul memorial închinat bravului sportiv Milan Tankosić.

Seleuşenii, păstrători fideli ai tradiţiei, au marcat și ei sărbătoarea satului. Primarul satului, Mladen Ćuruvija, a spus că seleuşenii sunt mândri de faptul că mulți invitați au venit să petreacă aici clipe frumoase, în compania muzicii distractive. Evenimentul central a fost concursul de pregătire a gulașului la ceaun ,,Gulašijada". La marele premiu au concurat 35 de echipe.

Seleuşenii au organizat un program bogat de manifestări adiacente, între care turneu de şah, tragere de talere și turneu la minifotbal. Pentru echipele participante au fost asigurate diplome și mențiuni.

 

Articole similare selectate pentru tine

Școala Generală din Petrovasâla

Localitatea Vladimirovaţ−Petrovasâla a luat naştere în anul 1808 când între localităţile Alibunar şi Satu-Nou se colonizează 121 de familii româneşti din Şama Mare şi 106 de familii româneşti din Clopodia. În anul întemeierii localităţii nu erau condiţii favorabile pentru a se desfaşura nici o formă organizată de învăţământ.

Ş. G. "ÎNTÂI MAI" DIN PETROVASÂLA A ORGANIZAT SĂRBĂTOAREA PRIMĂVERII

Marți, 1 martie curent, Școala Generală "Întâi Mai" din Petrovasâla a fost organizatoare a unei noi ediții a manifestării tradiționale Festivalul Mărțișorului și obiceiurilor populare străvechi dedicate începutului primăverii.

Poemul ”Luceafărul” la Petrovasâla

Joi, 24 ianuarie a. c. la Căminul Cultural din Petrovasâla (Vladimirovac) s-a organizat un eveniment cultural deosebit, spectacol omagial dedicat Zilei Culturii Naționale, Luceafărului poeziei românești și Zilei Unirii Principatelor.