Cartea? Cartea!

Jul 24, 2016

1-tin-11-2013.jpg

Câteva gânduri despre carte și importanța ei putem începe cu moto-ul Târgului de Carte de la Belgrad, în urmă cu câțiva ani, întitulat ”Spațiul libertății”, ceea ce indică faptul că prin intermediul cărților și literaturii se ajunge la o libertate absolută care nu cunoaște granițele imaginației și gândirii și trezește curiozitatea pentru orizonturi noi.


Și, ce este, de fapt, cartea?

Dacă căutăm această întrebare pe cunoscutul site Wikipedia, aflăm că ”O carte este o colecție de hârtii, pergamente sau alte materiale asemănătoare, în formă de coli sau foi de cele mai multe ori egale între ele și legate sau broșate într-un volum.”

Însă, cartea are o însemnătate cu mult mai profundă:

Cărțile sunt moștenirile pe care marile spirite le lasă omenirii, care sunt date din generație în generație ca daruri pentru posteritatea celor care nu s-au născut încă.” ne spune Joseph Addison.

Târgul de carte nu este doar o expoziție de cărți ci îl putem înțelege drept o sărbătoare a cărții unde în fiecare an se adună un număr mare de iubitori ai cuvântului scris. Aici se organizează diferite întâlniri ale caselor de presă și editură din multe țări, prezentări, ateliere pentru toate vârstele. O atenție deosebită au primit activitățiile și programele interactive pentru copii și tineri, ”Strip Sale” și expoziții despre viață și creativitatea celebrităților în literatură.

2-tin-11-2013.jpg

La ora actuală, fiecare școală din Vârșeț dispune de cel puțin o bibliotecă în care elevii pot să găsească lecturi și cărți din literatura preferată. Liceul ”Borislav Petrov Braca” posedă pe lângă biblioteca cu cărțile în limba sârbă, un bogat trezor de cărți în limba română pe care a completat-o timp de mulți ani profesorul Ion Berlovan și ea se găsește în cadrul cabinetului de limba și literatura română. Și biblioteca Școlii Generale ”Olga Petrov” este bine aprovizionată cu cărți în limba sârbă și română.

Biblioteca orășenească dispune de un fond de peste 200.000 de publicații monografice și seriale. Este în stare să ofere cititorilor din fondul cărților vechi și contemporane, cărți pentru copii, cărți științifice din diferite domenii de știință, beletristică, cărți din literatura universală și, bine-înțeles, națională. În cadrul bibliotecii există sală de lectură, salon de cărți, un spațiu unde își au loc multe programe culturale și educative. Din anul 2004, biblioteca s-a alăturat proiectului COBISS.SR (sistem cooperativ bibliografic pe internet).

Indiferent de revoluția electronică de care suntem asaltați de zi cu zi, bibliotecile și bogățiile spirituale ale lor nu au voie să dispară.

Aneta Gașpar

 

Articole similare selectate pentru tine

Talent, ambiție și umanitate

Aneta Gaşpăr este o tânără pe cât de frumoasă, talentată şi ambiţioasă, pe atât de modestă! Deşi are talente multiple şi succese în diferite domenii, niciodată nu s-a grăbit să se laude cu realizările ei. Pornind în această ordine de idei, ne-am propus ca în acest articol să scoatem la lumina zilei o particică din mozaicul realizărilor Anetei.

George Enescu, cel mai mare fenomen muzical după Mozart

George Enescu a fost compozitor, pianist, violonist, dirijor român și unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului XX.

Diferențele și similaritățile între romantism și realism

”Pictura i se oferă artistului. Ea este muzică prin puterea ei de a exprima prin culoare, prin reflexele ei multiplicate care își răspund, prin degradeurile ei, prin imensa ei claviatură, de la umbra neagră sau colorată din adâncul abisurilor și până în vârfurile strălucitoare ale reliefurilor celor mai acuzate- formă a sentimentului” - Élie Faure