Petru Cârdu – din corespondența cu Ion Negoițescu

Sep 25, 2016

crdu-scrisoare1.jpg

Publicăm două din scrisorile trimise de Ion Negoițescu poetului Petru Cârdu de-a lungul anilor, în care remarcabilul critic și istoric literar român a trăit în exil, la Koln și Munchen.


Cârdu l-a cunoscut pe Negoițescu în 1975, la București, unde poetul din Vârșeț a urmat studii de Istoria și Teoria Artei (1973 – 1977).

crdu-scrisoare21-609x1024.jpg

Conținutul facsimilului scrisorii lui Negoițescu adresată lui Cârdu București, 31 iulie 1979, marți Bună piesa tradusă de tine! Va veni și Dostoievski mai încolo Greu de găsit acel Faulkner   /trebuie verificat!/ Ți-am trimis la doamna Precup poeziile (4) în forma lor definitivă. Dacă nu ți le-a dat încă, le anexez iarăși aici. Te rog fii foarte atent la greșelile de tipar! Eu am fost plecat o săptămână la Cluj, Sibiu, Lacul Bîlea, Curtea de Argeș, Tîrgoviște. M-am întors cu mașina, cu Eta Boeriu. Vă îmbrățișează pe amîndoi Nego și Ua!!! Te rog răspunde-mi urgent dacă ai primit poeziile!!

crdu-scrisoare3.jpg

Facsimilul scrisorii a doua /care e, în fond, prima/ Corespondență inedită Ion Negoițescu: Petru Cârdu București, 22 iulie 1978 Dragă Petrică, tare mi-a părut rău să aflu că ești în spital. Sper să te faci curînd sănătos: de la tine literatura așteaptă tot atît de mult cît aștept eu ca prieten. Deci într-o vreme îmi părea bine că ne-am împrietenit, acum te consider o necesitate: prea greu să pot găsi azi pe lume prieteni ca tine. Mă bucur că ți-a plăcut “Jurnalul epistolar” (țin foarte mult la părerea ta!) – iată o carte cu mare succes: opt cronici, numai favorabile, dar scrisori, din țară și străinătate (America și Europa). Aștept vești bune de la tine și vă îmbrățișez pe amîndoii, cu drag

Nego

P.S. Doinaș a primit medicamentele și îți mulțumește.

 

Articole similare selectate pentru tine

Seara poeziei dedicate renumitului vârșețean Petru Cârdu

Având în vedere că se implinesc cinci ani de când ne-a părăsit renumitul vârșețean și artist de talie mondială, Petru Cârdu, am pregătit o seară a poeziei care va avea loc pe data de 25 mai de la ora 19 pe Scena mică ”Tomislav Pejčić”.

Pitești – succes remarcabil al Scenei profesioniste în limba română ”Petru ”Cârdu” din Vârșeț

La Teatrul ”Al. Davila” din Pitești s-a desfășurat în perioada 20 - 25 noiembrie 2015, ediţia a XIX-a a Festivalului Internaţional al Teatrului de Studio. La această ediţie au participat trupe de teatru din România, Serbia, Bulgaria şi Kosovo.

Petru Cârdu, ambasadorul culturii române în Serbia

În dimineaţa zilei de 30 aprilie 2011, subit de la Spitalul din Vârşeţ a plecat în eternitate Petru Cârdu, renumit ziarist şi publicist, poet, traducător, critic literar şi editor.