1989 – anul în care se prăbuşea comunismul în Europa

Dec 17, 2016

[caption id="attachment_6126" align="aligncenter" width="800"] foto Duma[/caption]

Ungaria demontează gardul de sârmă ghimpată de la graniţa cu Austria, în Polonia Mazowieczki devine întâiul prim-ministru ne-comunist dintr-o ţară membră a Pactului de la Varşovia, începe dărâmarea Zidului Berlinului, în Bulgaria Todor Jivkov e înlocuit la conducerea partidului comunist, Praga iese în stradă şi înlătura guvernul. Ce au în comun toate aceste evenimente? S-au petrecut în 1989, cu luni sau zile înainte ca timişorenii să-şi învingă frică. Anul 1989 găseşte poporul român în întuneric şi teroare. Politica economică şi de dezvoltare a lui Ceauşescu era considerată principala cauză responsabilă pentru sărăcia în care se zbătea grosul populaţiei. În urmă cu 27 de ani, Timişoara se scutura din adormire, neputinţă şi întuneric, ieşea în stradă şi îşi striga dreptul la o viaţă descătuşată din comunism. Spiritul ei neînfricat a fost şi va rămâne o legendă adevărată în istoria unui popor, care şi-a croit atunci drumul spre lumină, scrie opiniatimisoarei.ro. 16 Decembrie 1989 a fost ziua în care a izbucnit revolta prin care aveam să câştigăm cel mai de preţ lucru pentru o naţie: Libertatea!

 

https://www.youtube.com/watch?v=xWVsDdTgHt4 Nimeni nu se aştepta ca aceşti oameni să formeze o mişcare în stare să dărâme un sistem. La un moment dat, din mulţime, cineva a strigat “Libertate!“. Atunci, începea să se scrie istoria. Timişorenii au oprit tramvaiele în centru, s-au încolonat şi au pornit spre Catedrală scandând “Jos Ceauşescu!” În drum, ei au înlăturat toate simbolurile comuniste ce le-au ieşit în cale. Timişorenii văzuseră cum dictaturile Europei de Est cădeau una câte una şi ştiau că pot schimba şi ei lucrurile. Asta avea să se întîmple pe 17 decembrie. Atunci se trăgeau primele focuri de armă şi cădeau primii tineri răpuşi de gloanţe pe treptele Catedralei.

Marin Gașpar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse commodo accumsan leo a ultricies. In commodo scelerisque tempus. Donec porttitor commodo molestie. Praesent imperdiet enim a magna vestibulum, at commodo ex auctor.

Articole similare selectate pentru tine