Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Dorothy Eady, iubita faraonului Seti I
Apr 04, 2017
Atunci când Dorothy Eady a sosit în Egipt pentru prima dată, era evident că ea mai fusese acolo şi înainte. Numai că ultima sa vizită în Egipt a fost cu mii de ani mai devreme!
Dorothy s-a născut pe 16 ianuarie 1904, în Londra, doctorii au crezut că fetiţa nu va supravieţui unui accident, atunci când ea avea doar trei ani. Cu toate acestea, se pare că accidentul cu care fetiţa s-a confruntat a fost un moment de deschidere a unei porţi către amintirile unei vieți trecute. De-a lungul anilor, mulți sceptici au încercat să infirme povestea lui Eady, dar nimeni nu poate nega vreodată pe deplin că ea a fost într-adevăr una din iubitele faraonului Seti I (1.290 – 1,279 î.Hr.) într-o viaţă anterioară, scrie lovendal.
Dorothy a crescut într-o familie creștină, ea participând la biserică în mod regulat. Într-o zi, părinții ei au dus-o la British Museum. În timp ce se uita la fotografia templului lui Seti I, un faraon al dinastiei a 19-a a perioadei noului regat (fiind și tatăl lui Ramses al II-lea), ea a spus în gura mare că acela era “casa ei”. Ea a recunoscut monumente și alte artefacte ale templului, sărutând chiar picioarele statuilor. Curând după aceea, Dorothy s-a decis să studieze hieroglifele egiptene antice.
Unul din profesorii ei a fost faimosul Wallis Budge, care a încurajat-o să studieze istoria Egiptului. Dorothy avea 15 ani, atunci când a descris prima sa întâlnire care a avut-o cu mumia faraonului Seti I. Acest lucru a fost hotărâtor pentru a o face să-şi amintească viaţa trecută.
Dorothy s-a căsătorit cu egipteanul Abdel Eman Meguid în 1931. Această căsătorie a fost ca o poartă de intrare către Egipt, acolo unde a devenit profesoară de limba engleză. Atunci când picioarele ei au atins pentru prima dată pământul Egiptului, primul lucru pe care femeia l-a făcut a fost acela de a săruta solul, simţind că este binevenită. Dorothy a început să aibă viziuni legate de “Hor-Ra”. Ea a descoperit, de asemenea, numele ei atunci când a trăit viaţa alături de faraon: “Bentreshyt”. În viziunile ei, Dorothy şi-a văzut totodată şi familia ei străveche.
Dorothy a spus că, în viaţa trecută, a fost fiica unuia dintre soldații lui Seti I cu o femeie care vindea legume. Mama ei a murit când avea vârsta de 3 ani, iar ea a fost dat templului din Abydos, unde a crescut și a devenit o preoteasă. La 12 ani, ea a devenit o fecioară consacrată, dar câțiva ani mai târziu, ea a întâlnit “un zeu viu” – faraonul Seti I. Au devenit amanţi, iar Bentreshyt a rămas însărcinată. Din păcate, soarta îndrăgostiților nu a fost unul fericită. Marele Preot al templului i-a spus că situația era o ofensă împotriva lui Isis și provoca multe probleme pentru faraon, așa că ea a decis să se sinucidă.
După 19 ani de viață în Cairo, Dorothy Eady a decis să se mute la Abydos. Avea 52 de ani, iar ea şi-a înălţat o casă lângă muntele Pega-the-Gap. Conform credințelor străvechi, era un munte care avea un drum spre viața de apoi. În această etapă a vieții, ea a început să se numească Omm Sety, însemnând ”mama lui Sety”.
În timpul uneia dintre vizitele ei la templu, inspectorul-șef de la Departamentul de Antichități a decis să verifice cunoștințele ei. El a fost curios cât de realiste erau explicațiile ei. Dorothy a fost rugată să stea alături de picturile murale în întuneric. Apoi a fost rugat să le identifice cu ceea ce îşi amintea din viața ei trecută. Atunci când Eady îndeplinit sarcina, fără greșeli, mulți oameni nu s-au mai îndoit de povestea ei.
Femeia a publicat mai multe cărți; cel mai important subiect al operelor sale a fost, desigur, Templul lui Seti I la Abydos. Ea a ajutat să se descopere grădina, unde ea l-a întâlnit pe Seti I pentru prima dată. Săpăturile au descoperit spațiul grădinii, care arăta exact cum a descris-o femeia.
Eady știa intriga multor papirusuri religioase, chiar înainte ca ea să le citească. Descrierile ei de monumente, basoreliefuri și alte lucruri pe care le vedea în timpul vieții sale anterioare au fost confirmate în repetate rânduri de săpături. Mai mult decât atât, mulți egiptologii nu au putut nega cuvintele ei. Eady aveau cunoștințe care nu erau la dispoziția specialiștilor care au lucrat în Egipt timp de mai mulți ani. Unul dintre ei este faimosul egiptolog britanic Kenneth Kitchen. Cu toate că nu a vrut să-l recunoască în mod deschis, se sugerează că el a crezut-o pe femeie.
Timp de decenii, Eady a fost o sursă de inspirație pentru mulți cercetători, multe descoperiri făcându-se pe baza cuvintelor ei. Dorothy Eady a murit la vârsta de 81 și a fost îngropată în cimitirul copt din Abydos. Ea a crezut că moartea i-ar permite să se reconecteze cu iubitul ei din viaţa anterioară.
Timp de decenii, Eady a fost o sursă de inspirație pentru mulți cercetători, multe descoperiri făcându-se pe baza cuvintelor ei.
Articole similare selectate pentru tine
Istoria medicinei (III) – Medicina egipteană
Bogăţia Egiptului se datoreşte Nilului, dar şi creativităţii populaţiei care trăieşte aici. Egiptul este una dintre cele mai vechi ţări din lume, învăluită într-un mister, care a stârnit în permanenţă un interes deosebit. Este o ţară recunoscută ca fiind izvorul civilizaţiilor clasice, de care suntem în oarecare măsură dependenţi şi astăzi. Egiptul a fost marea răspântie comercială, politică, spirituală, timp de aproape patru milenii înainte de Hristos.