Când și de ce se va dezintegra Rusia?

Jan 26, 2018

Kremlin800.jpg

Politologul rus Dmitri Oreșkin crede că prăbușirea imperiului rus este puțin probabilă în viitorul apropiat, însă peste 25 de ani acest scenariu este aproape inevitabil.


Consecințele prăbușirii Rusiei pentru lume pot fi mult mai periculoase decât au fost consecințele prăbușirii Uniunii Sovietice, a relatat el pe chat-ul „Glavred".

În viitorul apropiat, acest lucru, adică prăbușirea Rusiei este puțin probabil. Dar, în perspectiva generației următoare, adică 25 ani – este aproape inevitabil", a spus el.

Potrivit lui Oreșkin, sistemul de stat hipercentralizat, pe care îl construiește președintele Vladimir Putin, implică dezvoltarea provinciilor cu diferite viteze. „Iar mai devreme sau mai târziu aceste teritorii vor începe să manifeste nemulțumirea", scrie rgnpress.

Care ar putea fi consecințele (dezintegrării Rusiei)? Cred că vor fi mult mai periculoase decât au fost consecințele colapsului URSS. Atunci pentru toată lumea era clar că acest lucru nu mai poate merge așa", a spus expertul. „Toată lumea, inclusiv elita de partid. Deoarece fiecare secretar de partid regional știa că nivelul lui de viață era poate chiar mai scăzut ca al muncitorilor din SUA, pentru că ei cel putin aveau o casă, garaj, două mașini... acești muncitori puteau călători în lume, simțindu-se ca cetățeni cu drepturi depline", a spus analistul.

Iar secretarul de partid ce avea? O Volgă neagră, un apartament într-o clădire din cărămidă galbenă, o căciulă de blană. Și gata. Umbla însă permanent cu „pantalonii uzi", pentru că în orice moment putea fi îndepărtat din funcție sau chiar arestat. Situația actuală e mai bogată decât în epoca sovietică și exista o clasă de oameni, de exemplu, nomenclatura lui Putin, care este foarte mulțumită de viață... ei nu vor renunța așa ușor la putere", crede politologul.

Oreșkin crede că „ei vor lupta prin toate mijloacele, inclusiv cu arma în mână". „Prin urmare, următorul ciclu de compresie teritorială a Rusiei va fi însoțit de războaie. Dar nu între populație și autorități, așa cum ni se spune de obicei, ci între diferitele fractiuni ale elitei bogate care vor dori să preia controlul și puterea celor mai slabi", afirmă expertul.

Că vor fi „oamenii lui Kadîrov" sau cei din serviciile de securitate, sau FSO (Serviciul de Protecție Federală), sau orice alta grupare, nu știm. Mă tem că, daca Uniunea Sovietică s-a prăbușit relativ pașnic, atunci următorul ciclu va fi mult mai periculos pentru Rusia", a conchis politologul rus.

 

Articole similare selectate pentru tine

RUSIA MOARE ÎNCET, DAR SIGUR

Rusia nu este un stat național și nici unitar. Prin definiție, aceasta este o Federație multinațională. La recensământul general al populației, din 2010, au fost înregistrați 143 436 145 de locuitori, cărora li s-au adăugat 2 033 700 de locuitori ai Crimeii (în total 145 469 845 locuitori). Suprafața Rusiei (+ Crimeea anexată) este de 17 130 117 kilometri pătrați.

Ruinele megalitice din Rusia contrazic istoria oficială

Ruinele megalitice, descoperite în Rusia, conţin cele mai mari blocuri de piatră descoperite vreodată.

Originile răului sau ce înseamnă comunismul 2/3

Originile răului sau ce înseamnă comunismul. În Rusia, ca nici într-o altă țară, în secolul XX, a avut loc o confruntare între Bine și Rău. Timp de șaptezeci de ani, din octombrie 1917, a avut loc o persecuție fără precedent a credinței, care a depășit chiar persecuția primelor secole ale creștinismului. Biserica Ortodoxă Rusă are o mulțime de martiri care și-au păstrat puritatea și tăria credinței, chiar și în zilele încercărilor cele mai brutale. Cruzimea, manifestată față de cler, depășește orice închipuire.