Casa din Râtișor

May 28, 2018

casa1b.jpg

La sfârșitul secolului XIX și începutul secolului următor, în arhitectura populară din Râtișor apar schimbări care au ca obiectiv ameliorarea  condițiilor de viață și a dezvoltării culturii la un nivel mai înalt.

Mai exact, indivizii cu stare încep să construiască case noi pe terenurile de lângă casele lor de tip ”pe brazdă”. Acesta a fost și cazul caselor din strada Valerije Dokna nr 38. Casele sunt legate de un zid cu ferestre false pe partea stângă și dreaptă a porții, așa că în acest caz casele închid în totalitate frontul stradal. În cazul ambelor clădiri de locuințe sunt evidente dezvoltările care se referă la zidirea streșinii (hol) care din cale de legătură a devenit un spațiu interior formând un tip de casă prezent în tot bazinul panonic.

casa2.jpg

Lângă casă se găsesc clădirile anexă din gospodărie, cu rol utilitar (bucătărie de vară, hambar, cocină …).

Împreună, casa și anexele sunt dispuse în jurul unei prime curţi, iar în cealaltă parte a terenului se ajunge prin hambar. Armonia și originalitatea aduc un plus de valoare aspectului fațadei precum și relaţiei casă - anexe gospodăreşti. Toate astea sunt o dovadă vie a cunoștințelor constructorilor populari care şi-au transmis, cu modestie şi fără false pretenţii, cunoștințele lor generațiilor viitoare.

Prof. univ. PhD. Marian MIHĂILĂ

Patrimoniul cultural al Banatului, un patrimoniu European

 

 

Articole similare selectate pentru tine

Unde s-au măritat fetele din Râtișor în urmă cu 200 de ani

În căutarea şi identificarea unora dintre îndepărtaţii predecesori, am poposit la Biserica Albă, unde se găseşte Arhiva istorică. La cererea mea, mi s-a pus la dispoziţie Protocolul cununaţilor din Râtişor – exemplarul cel mai vechi, din perioada 1794 – 1824.

Prima cooperativă agricolă înregistrată din Râţişor 1936

Ţăranii noştri pentru a cultiva pământul cât mai bine şi a aduce roade îmbelşugate au avut nevoie şi înainte ca şi astăzi să investeze sau să ia credite sau alte unelte pentru cultivarea pământului.

Obiceiuri la nunțile din Râtișor

Junele cu întregul alaiul vin la casa miresei, după mireasă. În faţa lui apare „morarul” miresei cu mireasa şi se poartă următoarea conversaţie:Bună dimineaţa naşule! - spune morarul. ”Să trăiți” răspunde nașul. ”Cu ce vă arătați?” ”Cu... soarele!” ”Noi cu luna!” Atunci oamenii miresei strigă: „Sări soare în picioare!”