Originile lui Baba Novac

Jan 05, 2019

[caption id="attachment_9293" align="aligncenter" width="800"]Novac Baba Novac în luptă (teoriisecrete.ro)[/caption]

În 1970, atât Orșova Veche, cât și orașul cetate Poreč (Poreci) au dispărut de pe fața pământului, fiind înghițite de apele Dunării, fluviul pus la treabă de nevoia uriașă de energie a două state vecine, România și Iugoslavia. Există, totuși și o mică diferență: Poreč devine Donji Milanovac după strămutare. De aici provine marele general al lui Mihai Viteazul, haiducul Baba Novac.

Pentru mulți români, orașul Donji Milanovac poate să însemne doar un punct de tranzit către Belgrad sau, pentru severineni, de exemplu, prilejul unui week-end liniștit pe malul drept al Dunării. Puțini știu, totuși, că Donji Milanovac este un oraș cu o istorie aparte, devenit localitatea de azi după ce locuitorii insulelor Poreč au fugit din calea Dunării, atunci când lacul de acumulare al Hidrocentralei de la Porțile de Fier I le-a înghițit trecutul, istoria și copilăria. Într-un anumit fel, Donji Milanovac este și așezarea natală a lui Baba Novac, haiducul luptător impotriva Imperiului otoman, general de vază în armata lui Mihai Viteazul, un bărbat dârz și neînfricat, neobișnuit de puternic, născut într-o familie în care mama sa era româncă și tatăl sârb.

[caption id="attachment_9294" align="aligncenter" width="960"]Novac Donji Milanovac (panacomp.net)[/caption]

Istoria mai consemnează și faptul că în secolul al XVII-lea, așezarea se numea Banja. Prin 1690 populația de aici fuge din calea atacurilor otomane pe o insulă din apropiere, numită Ponc, în 1690. Istoria mai spune că, în 1830, când Serbia își recapătă autonomia, populația s-a mutat în vechea așezare din cauza inundațiilor Dunării în insulă. Iar atunci, orașul a fost numit Milanovac. Cum s-a ajuns la denumirea de azi, în care apare și cuvântul „Donji”? Izvoarele istorice fac trimitere către o figură istorică marcantă, prințul Milan Obrenovici, care a fondat, în centrul Serbiei, orașul Gornji Milanovac (orașul de sus). Firește că celuilalt Milanovac, aflat în josul Dunării, i s-a spus Donji Milanovac (orașul de jos).

[caption id="attachment_9295" align="aligncenter" width="669"] Statuia lui Baba Novac, Cluj (flickr.com)[/caption]

Revenind la Baba Novac, acesta s-a născut pe una dintre cele două insule Poreč, dispărute sub lacul de acumulare. Insulele Poreč au fost două insule situate în Clisura Dunării, la mică distanță în aval de fosta cataractă Greabăn, în dreptul localității Svinița de astăzi. Au dispărut în 1970, odată cu o altă insulă miracol, Ada Kaleh (situată la aproximativ 40 de kilometri distanță în aval, lângă Orșova). În satul Poreč s-a născut, în jurul anului 1530, Baba Novac, haiduc sârb, luptător consecvent contra Imperiului Otoman, căpitan al oștii de haiduci din armata lui Mihai Viteazul și, mai târziu, unul dintre generalii cei mai respectați de sub comanda voievodului român. Romeo Crîșmaru

 

Articole similare selectate pentru tine

Un militant marcant în haiducia balcanică

Pătru Obedan – Stângă din Satu-Nou (Voivodina), s-a afirmat în sudul Dunării ca mare haiduc, luptător împotriva islamizării forţate şi răzbunător al nedreptăţilor sociale la mijlocul secolul al XIX-lea. Istoria haiducului Stângă, reflectată în creaţia orală a poporului, tradiţia îşi găseşte confirmarea întocmai în documentele vremii, respectiv în sursa istorică autentică, informaţii contemporane scrise găsindu-se în arhiva ministerului de Externe din Bucureşti, în arhivele Craiovei şi în cele turceşti.

Ultimul haiduc bănăţean

Legendarul haiduc, Adam Duma Neamţu, a haiducit în zona de munte a Banatului şi valea Căraşului. Petecile şi strâmtorile rămuroase ale munţilor Vârşeţului, au fost bătătorite de ultimii haiduci bănăţeni, pentru ca după curmarea în ştreang a vieţii vestitului căpitan de haiduci, între anii 1868 – 1870, ne vorbesc denumirile locurilor care îi poartă numele şi cele aşternute pe hârtie de scriitorul Damian Izverniceanu.

Pintea Viteazul, ultimul erou al plaiurilor maramureșene

Puține au rămas de la ultimul erou din Maramureș, Pintea Viteazul, în afară de film. Lucrurile concrete se găsesc în Maramureș. Oamenii au legendă pentru el, iar autoritățile austro-ungare l-au crezut un lotru simplu. Adevărul e undeva la mijloc.