Forumul publiciștilor din presa sătească bănățeană

Sep 11, 2019

forumul-publicistilor-1.jpg

În biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Parohia Birda, judeţul Timiș, au avut loc, la finalul lunii august, lucrările Forumului publiciștilor din presa sătească bănățeană.


Întâlnirea a început cu o rugăciune rosită de Ioan Prisăcean, protopopul Detei. Cuvântul de întâmpinare a fost rostit de prof. Ioan Traia, președintele Aso¬ciației Publiciștilor Presei Rurale din Banat care a subliniat că Asociația promovează cultura sătească, scrie ziarullumina.ro. Valentin Bugariu, parohul locului a amintit că biserica parohială din Birda oferă credin¬cioșilor și pelerinilor pe lângă activitățile religioase curente și activități culturale concretizate în lansări de carte, concerte de muzică bisericească și instrumentală, precum și revista de cultură și religie rurală „Arhanghelul” și colecția cu același nume. De asemenea, pr. Valentin Bugariu a mai arătat că în „Anul omagial al satului românesc” în Patriarhia Română, prezența publiciștilor rurali reprezintă un eveniment pentru comunitatea bisericească din Birda.

forumul-publicistilor-2.jpg

În prima parte a întâlnirii au fost lansate șase volume de istorie, lingvistică și misiune creștină. Au vorbit despre aceste volume preoți, profesori și muzeografi din cadrul Asociației. Pr. Valentin Bugariu a vorbit despre cartea „Istoria Bisericilor ortodoxe din Almăj”, Editura Hoffman, 2019, semnat de prof. Gheorghe Rancu – Bodrog. În cadrul prezentării, a fost scoasă în evidenţă contribuția autorului la expunerea trecutului istoric și bisericesc al Țării Almăjului. Prof. Iosif Marius Circa a prezentat cartea în trei volume: „Ciudata viață a cuvintelor”, o ediție îngrijită și selecție de Valentin Bugariu a articolelor lui G. I. Tohăneanu. „Apărută la Editura Tiparnița, din Arad, 2018, în de pe lângă revista de cultură și religie rurală cu același nume, la împlinirea a 10 ani de când profesorul, lingvistul și stilisticianul G. I. Tohăneanu a trecut pragul acestei vieți, volumul se dorește încă un act de omagiere a celui care a intervenit salvator în viața multor studenți și doctoranzi”. Prof. Gheorghe Rancu-Bodrog a vorbit despre o carte îngrijită, de Petre Ugliș Delapecica, „Jurnal de război”, Editura Hoffman, 2018: „Jurnalul a fost mereu completat pe perioada a douăzeci de ani (1954-1974) acasă de trăitorul evenimentelor de pe front”. Muzeograful Ioan Traia a vorbit despre volumul „Din pridvorul creștinței. Studii, note și însemnări parohiale”, Editura Hoffman, 2019, 294 p., al preotului Valentin Bugariu. În carte – apreciază Ioan Traia – se regăsesc articole, note și știri din activitatea Bisericii din Birda.

forumul-publicistilor-3.jpg

În partea a doua a Forumului au fost premiați patru jurnaliști din Asociație: prof. Octavian Gruița (Giroc), prof. Iosif Marius Circa (Deta), prof. Gheorghe Lungu (Sacoșu Mare) și Iancu Murărescu (Sărcia), la recomandarea colegilor care au vorbit despre devenirea profesională și activitatea fiecărui laureat. La finalul Forumului, prof. univ. dr. Ioan Viorel Boldureanu a susținut prelegerea „Cultura etnografică bănățeană” socotită cea mai „densă” din spațiul etnografic românesc. La întâlnirea publiciștilor rurali la Birda au fost prezenți invitaţi de la instituții de învăţământ şi culturale din Timișoara: cercetător științific principal dr. Ioan Hațegan (Academia Română, filiala Timișoara), prof. dr. Ioan Viorel Boldureanu (Universitatea de Vest), dr. Cătălin Balaci (Muzeul Satului Bănățean), pr. Marius Mircia (Radio Trinitas). Organizatorii au transmis, la final, mulţumiri celor care le-au oferit sprijin, între care Marius Gheorghe Stoian, primarul Comunei Birda și Dara Anderwald, referent cultural la Primăria Birda, conform Arhiepiscopiei Timişoarei.

 

Articole similare selectate pentru tine

Sanctuar neolitic vechi de 6.000 de ani la Parța, în Timiș

Consiliul Județean Timiş anunţă valorificarea sitului arheologic Parța, în cadrul acestui proiect fiind prevăzută și crearea unui punct muzeal în localitate, pentru care a fost aprobat recent Studiul de fezabilitate.

Pavel Chinezu, neînvinsul comite de Timiş

Pavel Chinezu (Cneazul) este, cel puțin în Banat (acolo unde s-ar fi și născut), un personaj de legendă, care a avut o faimă similară cu aceea a haiducului Baba Novac. Pavel Chinezu s-a născut în anul 1432, într-o familie destul de înstărită iar tatăl său a fost morar, după cum grăiesc legendele.

Pădurea Lighed din Câmpia Banatului

Pădurea Lighed este o zona de pădure pitorească cuprinsă intre malul sudic al Timișului și comunele Pădureni și Unip, elementul principal care face din Lunca Timișului una dintre cele mai atrăgătoare destinații turistice din Banat.