Râurile subacvatice
În luna august 2010, o știre despre o descoperire subacvatică ieșită din comun făcea înconjurul lumii: pe fundul Mării Negre curge un râu lung de 60 de kilometri, adânc de 35 de metri și lat de un kilometru.
Măsuri naturale pentru dezinfecția stupilor
Sănătatea în stupină în mare parte depinde de măsurile igienice și sanitare pe care le aplică apicultorul, iar cel mai important lucru este prevenția contra apariției și răspândirii bolilor infecțioase.
S. C. A. ”Luceafărul” (”Petru Albu”) la 70 de ani (XVI)
La insistența conducerii S. C. "Petru Albu", Comunitatea cultural - instructivă a comunei Vârșeț a deschis la 15 februarie 1980 concurs pentru instructor muzical, care va instrui corul românilor din Vârșeț, precum și alte formații muzicale de pe teritoriul comunei Vârșeț.
Grâul, planta pe care Dumnezeu a gândit-o pentru om
Grâul a fost dintotdeauna considerat unul din cele mai importante elemente în istoria omenirii. Omul era însoţit de grâu pe tot parcursul vieţii - de la leagăn la mormânt. Ţăranul român îl considera sacru, la fel ca toate produsele obţinute din grâu: pâinea, colacii, paştile, prescura.
Doloave: Începutul activității cultural-artistice (II)
Pe lângă prelucrarea pământului și creșterea vitelor, un important segment în viața de toate zilele în satul Doloave și la românii de aci, este o susținută activitate culturală care a început să se dezvolte mai intens în ultimile decenii ale secolului al XIX-lea, deci în momentul când s-au creat condiții optime pentru aceasta, adică în urma desființării “Absolutismului Bach”, în anul 1860, respectiv a despărțirii ierarhice dintre Biserica sârbească și românească, la cinci ani mai târziu – în 1865.